Ένα σταθερό νήμα σχετικά με το bitcoin ήταν ότι αν πετύχει, θα καλέσει αναπόφευκτα την κυβερνητική νομοθεσία και κανονισμούς να το κλείσουν. Αυτή ήταν μια εκ των υστέρων κριτική του είδους που προωθήθηκε από επενδυτές όπως ο Ray Dalio που είναι «στο πλευρό του bitcoin», αλλά ανησυχούν για την επιτυχία του που προσελκύει την προσοχή των κρατικών δυνάμεων.

Αυτό δεν είναι ένας εντελώς εκπληκτικός ή παράλογος φόβος. Ζούμε αιώνες μετά την ίδρυση του έθνους-κράτους ως παντοδύναμου κράτους πρόνοιας, στρατιωτικού και φορολογικού κόμβου. Είναι σαφές ότι οι κρατικές εξουσίες συχνά περιορίζονται μόνο από «πολιτικούς» περιορισμούς (και όχι από φυσικούς ή τεχνικούς). Θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να κλείσουν το bitcoin αν το ήθελαν;

Αυτό είναι μάλλον πολύ πιο δύσκολο από ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς. Το Bitcoin είναι κάπως ανθεκτικό στις κυβερνητικές καταστολές λόγω της προέλευσής του και του τρόπου κατασκευής του δικτύου. Ενώ οι πολιτείες, αν ήταν αρκετά εστιασμένες, θα μπορούσαν πιθανώς να προκαλέσουν κάποια ζημιά στο bitcoin εάν ήταν ένας κεντρικός στόχος της πολιτείας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μια «κυβερνητική καταστολή» στο bitcoin υπερεκτιμάται για την καταστροφή του δικτύου.

1- Απαιτεί συντονισμό μεγάλης κλίμακας μεταξύ πολλών διαφορετικών πολυμερών φορέων και κρατών
Δεδομένου ότι το bitcoin είναι διεθνοποιημένο, θα απαιτούσε τη συναίνεση και τον συντονισμό μεταξύ σχεδόν κάθε έθνους-κράτους προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το bitcoin. Ενώ οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα) έχουν αποτέλεσμα που μοιάζει με μπλοκ, και ενώ υπήρξε περισσότερος συντονισμός (συχνά υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές, όταν εξετάζετε ζητήματα Τόσο διαφορετικοί όσο ο COVID-19 και οι αντιπάλους των «στρατηγικών αντιπάλων» και τα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων — εξακολουθεί να είναι δύσκολο να δει κανείς χώρες να επικεντρώνονται στο bitcoin από κοινού.

Θα απαιτούνταν συντονισμός μεγάλης κλίμακας για να τερματιστεί το δίκτυο με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο: διαφορετικά, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συναλλάσσονται και να υποστηρίζουν το δίκτυο bitcoin σε άλλα έθνη ή ακόμα και στο διάστημα. Μια αργή απαγόρευση ανά έθνος μπορεί να επηρεάσει το δίκτυο: σε ακραίο επίπεδο, μια απίθανη απαγόρευση υπό την ηγεσία του κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να πνίξει το bitcoin από αμερικανικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και αγορές με σχεδόν συνολική παγκόσμια εμβέλεια. Ωστόσο, όσο το bitcoin θα ήταν διαπραγματεύσιμο σε άλλες πολιτείες, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια «παγκόσμια απαγόρευση» ούτε μια «κυβερνητική καταστολή».1

2- Δεν υπάρχει κεντρικός κόμβος που να μπορούν πραγματικά να πιέσουν τα κράτη
Ένα από τα πιο μοναδικά σημεία σχετικά με το bitcoin είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κεντρικός ηγέτης για να προσδιοριστεί. Η εξαφάνιση του Satoshi και ο πρόωρος θάνατος του Hal Finney, οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει ένας «διευθύνων σύμβουλος εταιρείας» ή κάποιος άλλος κεντρικός ηγέτης για να τον ακολουθήσει. Ενώ υπάρχουν σημεία πίεσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έθνη-κράτη για να επιδιώξουν τους στόχους τους (για παράδειγμα, φυσική συγκέντρωση ανθρακωρύχων, βασικοί τεχνικοί συντελεστές που εξακολουθούν να περιορίζονται από σύνορα), δεν υπάρχει ένα κεντρικό, αλλά μάλλον ένα σύνολο διάσπαρτων. Το είδαμε αυτό όταν το κινεζικό κράτος απαγόρευσε την εξόρυξη bitcoin στην επικράτειά του: αυτό σήμαινε το τέλος του bitcoin; Όχι: οι ανθρακωρύχοι απλώς μετέφεραν τον εξοπλισμό τους αλλού και μέσα σε λίγους μήνες, το ποσοστό κατακερματισμού ήταν τόσο υψηλό, αν όχι υψηλότερο από αυτό που ήταν πριν.

Τα κράτη δεν συνηθίζουν να συναλλάσσονται με τέτοιους οργανισμούς: έχουν συνηθίσει να συναλλάσσονται με πολυεθνικές εταιρείες σε κάποιο βαθμό, αλλά συνήθως υπάρχει ένα σύνολο κεντρικών σημείων πίεσης και ηγεσίας στα οποία μπορεί να στηριχθεί ένα κράτος για να κάνει αυτή την εταιρεία να προσχωρήσει σε ορισμένα κανόνες και κανονισμοί. Αυτό, λόγω της μοναδικής ιστορίας δημιουργίας του bitcoin, είναι πολύ απίθανο να συμβεί με οποιεσδήποτε επιθέσεις στο δίκτυο bitcoin.

3- Ο κώδικας είναι ο λόγος
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κώδικας θεωρείται ως «προστατευμένη» ομιλία — ο πηγαίος κώδικας λογισμικού που τροφοδοτεί το bitcoin προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση. Προκειμένου να επιτεθούν στη διανομή του κώδικα που εξουσιοδοτεί το bitcoin, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τον εαυτό τους και να ανατρέψουν μακροχρόνιες συμφωνίες περιορισμένων εξουσιών και του κράτους δικαίου. Αυτό δεν είναι αδύνατο (το bitcoin, για δεκαετίες και ακόμη και αιώνες μεγάλος χρονικός ορίζοντας είναι ένα στοίχημα ότι (ορισμένοι) τεχνικοί περιορισμοί είναι καλύτεροι από αμιγώς πολιτικούς για τη διατήρηση του κράτους δικαίου), αλλά θα ήταν πολύ άστοχο και πιθανώς πολιτικά αβάσιμο.

4- Οι καταστάσεις μπορούν να προκληθούν από το bitcoin για εμπορικούς και άλλους λόγους
Το Διαδίκτυο μπορεί να μην ήταν ποτέ κρυπτογραφημένο – οι έλεγχοι εξαγωγής τέθηκαν αρχικά στο κρυπτονόμισμα και οι εμπορικές χρήσεις θεωρήθηκαν δύσπιστες. Ωστόσο, τα κράτη υποχώρησαν εν μέρει όταν έγινε σαφής η εμπορική δυνατότητα του Διαδικτύου. Τώρα το κρυπτονόμισμα ενισχύει τις επικοινωνίες καθώς και τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό δεν είναι κάτι όπως τα κράτη: τα Five Eyes και οι συμμαχικές χώρες θέλουν να ανατρέψουν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και αυταρχικά κράτη όπως το κινεζικό κράτος είτε έχουν κερκόπορτες είτε άλλους μηχανισμούς για την προώθηση του κοινωνικού ελέγχου. Ωστόσο, δείχνει ότι, όταν αντιμετωπίζουν κάτι που μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια, η ανάγκη των κρατών να δείξουν τα αποτελέσματα του ΑΕΠ και να προσφέρουν πλούτο στους λαούς τους μπορεί να υπερισχύσει των προτιμήσεών τους σε άλλους τομείς.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες προσαρμόζουν το bitcoin με κάποιο τρόπο, αυτή η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη έως ότου ίσως κάποια μέρα να δούμε ένα μπλοκ εθνών φιλικό προς το bitcoin, παρόμοιο με τον όμιλο Cairns για τη γεωργία. Κάποιοι θα διαπιστώσουν ότι η εγχώρια παραγωγή ενέργειας τους αναλύεται πιο αποτελεσματικά μέσω bitcoin ανοιχτού κώδικα αντί να υποστηρίζει τα κλασματικά αποθέματα άλλων χωρών. Όσο περισσότερες πολιτείες παραδίδονται στην υποστήριξη του δικτύου bitcoin, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για άλλες πολιτείες να του επιτεθούν.

5- Το μοντέλο απειλής του Bitcoin περιλαμβάνει εδώ και καιρό εξουσίες σε κρατικό επίπεδο
Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το bitcoin καθιστά (πιο) απαγορευτικό για οποιαδήποτε κεντρική συλλογή υπολογιστών να διαταράσσει το σύστημα.

Με περισσότερα από 170.000 PH/s ρυθμού κατακερματισμού που προστατεύουν το σύστημα (από την ημερομηνία σύνταξης) από μια συντονισμένη επίθεση 51% (όπου ένας εισβολέας θα μπορούσε να αναλάβει το σύστημα και να προβάλει μη έγκυρες δαπάνες για να μειώσει το σύστημα για τους νόμιμους χρήστες, ή για να επωφεληθούν νομισματικά από αυτό), προβλεπόμενος προϋπολογισμός ασφάλειας περίπου 45-60 εκατ. $ την ημέρα και αρκετοί ενδιαφερόμενοι (από επενδυτές, συνεισφέροντες κώδικα, εταιρείες ανάλυσης, εξορύκτες και επιχειρήσεις — και τώρα κυβερνήσεις — που δέχονται bitcoin) που έχουν τοποθετήσει τους οικονομικούς τους βιοποριστικοί πόροι για την παρακολούθηση της αλυσίδας έτσι ώστε το bitcoin να μπορεί να είναι ασφαλές πέρα ​​από τη θεμελιώδη δυναμική του — το bitcoin είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εγγυάται σημαντικούς πόρους για οποιαδήποτε επίθεση, πόρους που δεν θα ήταν διαθέσιμοι για κανένα έθνος-κράτος και οι οποίοι θα πρέπει να αναπτύσσονται συνεχώς με τρόπο που θα καθιστούσε δύσκολο να συγκαλυφθεί ποιος ήταν ο επιτιθέμενος.

Ζούμε σε μια μεθυστική εποχή όπου τα «μαγικά χρήματα του Διαδικτύου» έχουν γίνει ξαφνικά το μέλημα των αναγνωστών του Clausewitz σε όλο τον κόσμο. Καθώς το bitcoin γίνεται πιο εμφανές, αυξάνεται η πιθανότητα να προσελκύει κρατικές εξουσίες για να το διαταράξουν ή να το παραβιάσουν πλήρως – ωστόσο όσοι παίζουν κάποιο ρόλο στο δίκτυο, είτε επενδύοντας, είτε με συναλλαγές είτε υποστηρίζοντας την υποδομή του, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το σύστημα έχει κάποια εγγενή ιδιότητα που το καθιστούν πιο ανθεκτικό από όσο θα περίμενε κανείς ακόμη και στις πιο δυνατές επιθέσεις.

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author:

Article: https://www.forbes.com/sites/rogerhuang/2021/12/16/why-fears-of-a-government-crackdown-on-bitcoin-are-overrated/?sh=6a96932f7da9

Πηγή:Giannis Andreou
Κοινοποιήστε το!