Το Bitcoin ( BTC ) ξεκινά την πρώτη του πλήρη εβδομάδα του 2022 σε οικεία περιοχή κάτω των 50.000 $.

Αφού τελείωσε τον Δεκέμβριο στα 47.200 $ — πολύ κάτω από την πλειονότητα των ανοδικών προσδοκιών — το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει πολλά να ανταποκριθεί, καθώς τα σημάδια αιχμής του κύκλου κατά το ήμισυ δεν υπάρχουν πουθενά.

Με τη Wall Street να επιστρέφει αφού οι μετοχές έκλεισαν αντίστροφα το έτος σε υψηλό, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και αυξήσεις των επιτοκίων, το 2022 θα μπορούσε σύντομα να αποδειχθεί ένα ενδιαφέρον περιβάλλον αγοράς, λένε οι αναλυτές.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλα είναι ήρεμα – το BTC/USD δεν έχει προκαλέσει σημαντικές εκπλήξεις εδώ και εβδομάδες.

Η Cointelegraph ρίχνει μια ματιά στο τι θα μπορούσε να αλλάξει – ή να συνεχίσει – το status quo τις επόμενες ημέρες.

Οι μετοχές θα μπορούσαν να δουν μόνο 6 μήνες “up”

Μην ψάξετε πέρα ​​από τον S&P 500 για ένα παράδειγμα της κατάστασης του παιχνιδιού όταν πρόκειται για μετοχές των ΗΠΑ.

Ο δείκτης πέτυχε όχι λιγότερα από 70 υψηλά όλων των εποχών το 2021, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με άνθηση, παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έμοιαζαν πολύ λιγότερο ελκυστικά.

Ανάμεσά τους ήταν και το Bitcoin, το οποίο υστερούσε κάτω από το όριο των 50.000 δολαρίων, με τα μόνα αξιοσημείωτα γεγονότα να έρχονται με τη μορφή κορυφών και κατωφλίων γύρω από τη λεπτή ρευστότητα των διακοπών.

Με αυτά τα λόγια, η πολιτική της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ευρέως ότι θα προσφέρει μια πιθανή γάτα ανεπιτόπου στα περιστέρια τους επόμενους μήνες. Η Federal Reserve σηματοδότησε δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος και η ικανότητα της αγοράς να τα απορροφήσει θεωρείται βασικό τεστ για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων.

Για το πρώτο κομμάτι του έτους, ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να είναι μια συνέχεια της πιο πρόσφατης γεύσης του “business as usual” – οι μετοχές αυξάνονται στα υψηλά όλων των εποχών.

«Η ιστορία υποδηλώνει ότι η έναρξη καθεστώτων αύξησης επιτοκίων οδηγεί στην πραγματικότητα σε ισχύ της χρηματιστηριακής αγοράς για 6 μήνες», σημείωσε ο Τσαρλς Έντουαρντς, ιδρυτής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Capriole, σε μια σειρά από tweets αυτή την εβδομάδα.

«10 από τα 13 καθεστώτα (77%) από τη δεκαετία του 1950 είχαν θετικές αποδόσεις στο χρηματιστήριο τους πρώτους έξι μήνες, κατά μέσο όρο +5,1%. Πλησιάζουμε στην έναρξη ενός νέου καθεστώτος τώρα».

Ο Έντουαρντς είπε ότι ενώ τέτοιες περιστάσεις είναι γενικά «καλές» για το Bitcoin, η περαιτέρω αναταραχή στη γραμμή πιθανότατα θα σήμαινε ότι οι μετοχές θα χτυπήσουν μακροπρόθεσμα χάρη στις αυξήσεις επιτοκίων.

«Χωρίς σημαντικά υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη (δεν έχει ακόμη φανεί), είναι απίθανο τα προγράμματα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed να έχουν μακρύ διάδρομο», συνέχισε.

«Το bitcoin θα είναι ασταθές αυτήν την περίοδο, τόσο ως αποτέλεσμα της αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς, όσο και λόγω απότομων διορθώσεων πορείας της Fed».

Ο πληθωρισμός θα είναι ξανά στο ραντάρ την επόμενη εβδομάδα, με τις 12 Ιανουαρίου να έχουν προγραμματιστεί για τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο.

Διάγραμμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Πηγή: Tradingeconomics.com

Όροφος υποστήριξης 40.000$

Η δράση σποτ τιμής Bitcoin έχει προσφέρει πολύτιμα ελάχιστα ενδιαφέροντα στοιχεία τον τελευταίο καιρό, παραμένοντας σε ένα καλά καθορισμένο εύρος.

Μια διαμάχη μεταξύ ταύρων και αρκούδων ήταν στην πραγματικότητα κάπως συντριπτική φύση πέρα ​​από τη ρητορική που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι όγκοι είναι ισχνοί, το ενδιαφέρον από τα λιανικά χαμηλό και οι μεγάλοι παίκτες συνεχίζουν να διατηρούν τα επίπεδα πωλήσεων κοντά.

Απαντώντας στα επίπεδα που πρέπει να παρακολουθήσετε από τον συνεργάτη της Cointelegraph, Michael van de Poppe Sunday, ο δημοφιλής έμπορος και αναλυτής TechDev συμφώνησε ότι τα 48.000 $ αντιπροσωπεύουν «ένα μικρό τοίχο από τούβλα».

Στα αρνητικά, ο Van de Poppe είπε ότι κοιτούσε την περιοχή μεταξύ 40.000 και 42.000 δολαρίων, με δράση πάνω από αυτή που αντιστοιχεί σε «συσσώρευση».

Το Bitcoin, ωστόσο, έχει τη συνήθεια να ανατρέπει ακόμη και την ισχυρότερη τάση την λιγότερο αναμενόμενη στιγμή.

Για τον συνάδελφο έμπορο Pentoshi, δεν υπάρχει λόγος γιορτής σε επίπεδα πολύ κάτω των 60.000 $, αυτά τα τελευταία εμφανίστηκαν πριν από περισσότερο από ένα μήνα.

«Θα μάθω λογικές περιοχές σε πτωτική τάση. Θα είμαι macro bearish μέχρι την ανάκτηση 58-60k. Και ανοδική σε τοπικές περιοχές», συνόψισε για τη θέση του το Σαββατοκύριακο.

Ο Pentoshi και άλλοι προέτρεψαν μια περιστροφή στον Αιθέρα ( ETH ) με βάση την ισχύ του altcoin, παρέχοντας έτσι έναν βολικό τρόπο για να «απο-ρισκάρετε» με την υποαπόδοση του Bitcoin.

Αυτή η ισχύς αποτυπώνεται στην κυριαρχία της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin, η οποία έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από 40% για πρώτη φορά από τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία από το TradingView.

Γράφημα κεριών κυριαρχίας Bitcoin 1 εβδομάδας. Πηγή: TradingView

Οι μετρήσεις στην αλυσίδα προβλέπουν “βιώσιμη τάση τιμών”

Για όσους αναζητούν μια ασημένια επένδυση στην απίστευτη δράση των τιμών, οι μετρήσεις στην αλυσίδα δεν προσφέρουν ανακούφιση.

Όσο πιο μακριά απέχει η αγορά από την απότομη διόρθωση του περασμένου μήνα, τόσο πιο δελεαστικό το Bitcoin φαίνεται ως επενδυτικό σημείο με βάση τις ιστορικές τάσεις.

Στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, ο διευθυντής της Capriole, Ryan McCoy, τόνισε τη μετατόπιση των συνηθειών πώλησης των επενδυτών ως ευθυγραμμισμένη με τα τελευταία στάδια των προηγούμενων διορθώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης παραγωγής βραχυπρόθεσμων δαπανών κατόχου (SOPR) από την εταιρεία ανάλυσης on-chain Glassnode, ο οποίος δείχνει την έκταση των κερδών ή των ζημιών από τα πρόσφατα ξοδευμένα νομίσματα — συγκεκριμένα αυτά που κινήθηκαν τελευταία φορά τις τελευταίες 155 ημέρες.

Επί του παρόντος, με μέση βαθμολογία κάτω από 1, το SOPR δείχνει ότι τα κέρματα που δαπανώνται με ζημία μειώνονται σε αριθμό – μια πιθανή μορφή εξάντλησης των πωλητών.

«Τυπικά, όταν αυτή η μέτρηση αρχίζει να πέφτει και στη συνέχεια να αυξάνεται, έχει αρχίσει μια πιο βιώσιμη τάση τιμών», εξήγησε ο McCoy.

«Η διάμεση τιμή των 30 ημερών εξακολουθεί να είναι κάτω από 1 (που σημαίνει ότι η μέση τιμή των κερμάτων που μετακινήθηκαν είναι χαμηλότερη από την τιμή στην οποία αγοράστηκαν), αλλά σημάδια ζωής όπως αυτό μετά από ένα σημαντικό διορθωτικό γεγονός υποδηλώνουν ότι είμαστε πιθανότατα στα τελευταία στάδια της τρέχουσας διόρθωσης».

Διάγραμμα βραχυπρόθεσμου κατόχου Bitcoin SOPR (κινητός μέσος όρος 30 ημερών). Πηγή: Capriole

Η Cointelegraph έχει αναφέρει εκτενώς τις συνήθειες των κατόχων όσον αφορά το BTC, και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές παραμένουν σταθεροί στην πεποίθησή τους να μην πουλήσουν.

«Παρά την πτώση -38% από τον Νοέμβριο, οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι συνεχίζουν να παραδίδουν Bitcoin με διαμάντια», συνόψισε ο McCoy.

«Την τελευταία φορά που το Bitcoin ήταν στα 47.000 $, οι μακροπρόθεσμες διαθέσεις ήταν 10% χαμηλότερες. Μέχρι σήμερα υπήρξε ασήμαντη κατανομή παρά την αστάθεια. Αυτό είναι ανοδικό.”

Τα θεμελιώδη δεν ήταν (σχεδόν) ποτέ καλύτερα

Συνεχίζοντας τη θετικότητα, τα θεμελιώδη στοιχεία του δικτύου υπογραμμίζουν την ισχυρή πεποίθηση μιας άλλης ομάδας βασικών συμμετεχόντων στην αγορά Bitcoin.

Οι ανθρακωρύχοι, παρά το γεγονός ότι βλέπουν υψηλά όλων των εποχών των 69.000 δολαρίων, συσσωρεύουν και δεν πουλούν τα νομίσματά τους.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός κατακερματισμού δικτύου είναι από μόνος του στα υψηλά όλων των εποχών, αυτά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πριν από την αναταραχή της κινεζικής απαγόρευσης πυροδοτήσει μήνες μετανάστευσης.

Σε περίπτωση που η παλιά παροιμία «η τιμή ακολουθεί το ρυθμό κατακερματισμού» παραμείνει αληθινή, η πίστη των ανθρακωρύχων στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία του Bitcoin παρέχει έναν βασικό δείκτη για το πού πηγαίνει η αγορά.

«Μετρικές σαν αυτή είναι ουσιαστικά παλιό υλικό θεμελιώδους προοπτικής και παραβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από νεότερες και πιο σέξι μεθόδους εξήγησης της δυναμικής των τιμών, της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν για την ικανότητά τους να εξηγούν τη θεσμική και υποδομή υποστήριξη για τη διασφάλιση του πρωτοκόλλου που Το σημείο στηρίζει αποτελεσματικά το σύνολο της οικονομίας κρυπτογράφησης», πρόσθεσε ο Capriole.

Διάγραμμα κατακερματισμού Bitcoin. Πηγή: MiningPoolStats

Το ποσοστό κατακερματισμού είναι επί του παρόντος πάνω από 190 exahash ανά δευτερόλεπτο (EH/s), σύμφωνα με εκτιμήσεις από το MiningPoolStats .

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, εν τω μεταξύ, η δυσκολία δικτύου Bitcoin αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,4%.

Διάγραμμα δυσκολίας Bitcoin. Πηγή: Blockchain

Αυτό αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του τρέχοντος τοπίου εξόρυξης και η δυσκολία θα αντιμετωπίσει σύντομα 25 τρισεκατομμύρια ξανά για πρώτη φορά από την προ-κινεζική αιχμή, δείχνουν τα δεδομένα από το Blockchain.

Με κάθε αύξηση, η δυσκολία ενισχύει την ασφάλεια του δικτύου, δημιουργώντας ένα ακόμη πιο ισχυρό οικοσύστημα.

Πόσο βιώσιμος είναι αυτή τη φορά ο «ακραίος φόβος»;

Το συναίσθημα του Bitcoin ξεκίνησε το 2022 με σοβαρά κρύα πόδια, με τον Crypto Fear & Greed Index να μετρά τον «ακραίο φόβο».

Σχετικά: Τα 5 κορυφαία κρυπτονομίσματα που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτήν την εβδομάδα: BTC, LUNA, FTM, ATOM, ONE

Όπως ανέφερε η Cointelegraph, τα συναισθήματα των επενδυτών έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ακόμη μικρότερες κινήσεις τιμών εντός του τρέχοντος εύρους.

Το Fear & Greed αντικατοπτρίζει αυτό, ανεβάζοντας 8 μονάδες από το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι η δράση τιμών προσφέρει ελάχιστες αλλαγές.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Δείκτης μετρούσε 29/100, ωστόσο στη ζώνη «φόβου».

Crypto Fear & Greed Index. Πηγή: Alternative.me

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνεται από τον πόρο ανάλυσης Ecoinometrics στην αλυσίδα, αυτό το συναίσθημα έχει ιστορικά αποτύχει να διαδραματιστεί για πολύ.

«Το bitcoin επέστρεψε με ακραίο φόβο. Ιστορικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη πτώση στις 30 ημέρες», ανέφερε στο Twitter μαζί με ένα γράφημα που καταρτίζει τον δείκτη και το BTC/USD.

Διάγραμμα Crypto Fear & Greed Index έναντι BTC/USD. Πηγή: Ecoinometrics/ Twitter

 

Πηγή:
Κοινοποιήστε το!