Π. Βισβάρδης: «Εκτιμώ ότι θα έχουμε μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου, ακόμα και αν βρέξει»
«Το πρόβλημα για την παραγωγή του κρασιού είναι η μείωση της παραγωγής, λόγω καύσωνα. Ποιοτικά δεν θα υπολείπονται τα κρασιά»
«Υπάρχουν θέματα που έχουν δημιουργηθεί από την πλευρά του Αιγίου (Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών). Ισχυρίζεται ότι έχει 8.000 τόνους μέσα στις αποθήκες που μπορεί να επηρεάσει την εμπορική διαδικασία και ζητάει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές σταφίδες από την περσινή παραγωγή»

Το ιδιαίτερα καυτό καλοκαίρι και η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας έφεραν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες. Όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, ο Αύγουστος της ξηρασίας έχει φέρει μεγάλα προβλήματα, όπως εξήγησε και ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης. «Η αλήθεια είναι ότι ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασε πάρα πολύ και τις ελιές, εκτός από τη σταφίδα και το αμπέλι. Θα έλεγα ότι ορισμένα χαρακτηριστικά δεν πρόκειται να τα αποκτήσει, όσο και αν βρέξει από εδώ και πέρα. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει μια μείωση παραγωγής, ακόμα και αν έχουμε βροχές στη συνέχεια. Ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες και αν συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όμως, συνολικά, η παραγωγή ελαιολάδου φέτος θα είναι μικρότερη».

Η σταφίδα
Για τη σταφίδα, ο κ. Βισβάδης τόνισε αρχικά ότι η παραγωγή ήταν καλή, ωστόσο εν συνεχεία δήλωσε ότι: «Ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησε προβλήματα και κομμάτι της παραγωγής χάθηκε. Είναι μια περίεργη χρονιά. Υπάρχουν, όμως, θέματα που έχουν δημιουργηθεί από την πλευρά του Αιγίου (Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών). Ισχυρίζεται ότι έχει 8.000 τόνους μέσα στις αποθήκες που μπορεί να επηρεάσει την εμπορική διαδικασία και ζητάει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές σταφίδες από την περσινή παραγωγή. 9.000 τόνους έχει αγοράσει όλο κι όλο. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του υπουργείου να διαχειριστεί αυτό το θέμα».

Προβληματική χρονιά και για την παραγωγή σταφυλιού
Για το σταφύλι ο κ. Βισβάρδης εξήγησε πως υπήρξαν προβλήματα στην παραγωγή από τον παρατεταμένο καύσωνα. «Αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να τρυγήσουν νωρίτερα τα σταφύλια τους, γιατί έχαναν άλλα συστατικά μέσα από αυτή τη διαδικασία και ήταν χαμηλόβαθμα σε σχέση με άλλες χρονιές. Η Τζάντε έχει υψηλόβαθμα κρασιά και θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Επομένως, το πρόβλημα για την παραγωγή του κρασιού είναι η μείωση της παραγωγής, λόγω καύσωνα. Ποιοτικά δεν θα υπολείπονται τα κρασιά. Βλέποντας γενικότερα το θέμα, είναι δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επιτόπου τις παραγωγές και στον τόπο μας, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News[1] για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο

References

  1. ^ imerazante.gr στο Google News (news.google.com)

Πηγή:Ημέρα
Κοινοποιήστε το!