Το ψήφισμα που έλαβε το Σωματείο Συνταξιούχων Ζακύνθου, κατά τη Γενική του Συνέλευση, για την κατάσταση της υγείας σήμερα στο νησί μας, εστάλησαν στο Υπουργείο Υγείας, στην 6η ΥΠΕ, στην ΠΙΝ, στην Π.Ε. Ζακύνθου και στη Διοίκηση του ΓΝΖ.
Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η έλευση της πανδημίας όξυνε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα, γιατί το γενικό νοσοκομείο μετατράπηκε σε νοσοκομείο μιας νόσου, λειτουργεί χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. Από τις 65 θέσεις μονίμων γιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπάρχουν μόνο 35, από τις 200 θέσεις μονίμων νοσηλευτών το νοσοκομείο λειτουργεί με 120 και αυτές όχι μόνιμες θέσεις. Η κατάσταση στις κλινικές ενδεικτικά:
Η χειρουργική κλινική έμεινε με τρείς γιατρούς αντί για έξι που προβλέπει ο οργανισμός,
Η παθολογική με δύο αντί για πέντε.
Η καρδιολογική με τρείς αντί για πέντε.
Το αναισθησιολογικό με τρείς αντί για πέντε.
Το ακτινολογικό με δύο αντί για τέσσερις.
Η παιδιατρική με δύο αντί για τέσσερις.
Η Μ.Ε.Θ. με δύο αντί για πέντε.
Η πνευμονολογική με ένα αντί για τρείς.
Η μονάδα τεχνικού νεφρού με δύο αντί για τρείς
Η ορθοπεδική με δύο αντί για τέσσερις.
Ενώ λείπουν σημαντικές ειδικότητες μονίμων νοσοκομειακών γιατρών όπως οφθαλμίατρου, οδοντίατρου, γαστρεντερολόγου, νευρολόγου, ιατρού εργασίας και βιοπαθολογίας.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
1.Κέντρο υγείας Κατασταρίου υπάρχουν δύο γιατροί και δύο νοσοκόμες και ένας παραϊατρικός, ενώ το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό δεν λειτουργούν.
2.Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βολιμών λειτουργεί με έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια ενώ το ακτινολογικό δεν λειτουργεί.
3.Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Παντοκράτορα ένας γενικός γιατρός.
Περιφερειακά ιατρεία: Αγίου Λέοντα, Μαχαιράδου, Καλιπάδου, Αργασίου, Πλάνου και Αεροδρομίου από έναν γιατρό.
Το.Μ.Υ. πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Ζακύνθου(πρώην Ι.Κ.Α.)
Όλοι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υποχρεούνται σε δέκα (10) εφημερίες τον μήνα στο γενικό νοσοκομείο Ζακύνθου και σε κάλυψη αναγκών της Το.Μ.Υ. Ζακύνθου(πρώην Ι.Κ.Α.), οπότε τις αντίστοιχες ημέρες απουσιάζουν από τα ιατρεία τους.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες στους χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ζάκυνθο οι υπηρεσίες που παρέχονται δεν έχουν σχέση με φροντίδα υγείας παρά μόνο συνταγογράφηση, απλή ιατρική εξέταση και απλές ιατρικές πράξεις στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου.
Αυτή σε αδρές γραμμές είναι η κατάσταση των δομών δημόσιας υγείας μέσα στην οποία παλεύει ο λαός για να διασώσει την υγεία του, το δικαίωμά του στην ζωή.
Η Τζάντε με πληθυσμό περίπου 41.000 κατοίκους και με 1.700.000 περίπου επισκέπτες δικαιούται άλλη μεταχείριση. Δικαιούται και έχει ανάγκη από ένα δωρεάν σύστημα υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με βάσει τους νόμους που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί, ένα σύστημα υγείας με ισότιμη πρόσβαση όλο το 24ωρο σε όλον τον πληθυσμό για εξετάσεις, διάγνωση, εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο, και θεραπείες που αφορούν την πρόληψη και προαγωγή της υγείας στην οικογένεια, στο σχολείο στους χώρους δουλειάς.
Ένα σύστημα στο οποίο μπορείς να βρεις όλες τις ιατρικές ειδικότητες νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, παραϊατρικό προσωπικό κ.ά.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτή και εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος του λαού στον τομέα της υγείας.
Δηλώνουμε ότι θα κινητοποιήσουμε τους συνταξιούχους και μαζί με τους εργαζόμενους του νησιού θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
•Άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και των αναγκαίων ειδικοτήτων, καθώς και πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών υγείας στο νησί μας. Διεκδικούμε επίσης κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια διασυνδεδεμένα με την Π.Φ.Υ. για βιοπαθολογικές, αιματολογικές, κυτταρολογικές, γενικές εξετάσεις και απεικονιστικές ελέγχους.
•Πιστεύουμε ότι έχει δικαίωμα η Τζάντε στα ελάχιστα στάνταρς που μπαίνουν από την ισχύουσα νομοθεσία αναπροσαρμόζοντας τα μέχρι τώρα πληθυσμιακά κριτήρια.
•Δημόσιο Νοσοκομείο πλήρως οργανωμένο, τουλάχιστο με το ισχύον οργανόγραμμα, με ισότιμη και δωρεάν καθολική πρόσβαση σε αυτό από όλον τον κόσμο. Άμεση στελέχωση και λειτουργεία των εξωτερικών ιατρείων με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
•Άμεσα να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα στελεχώσει και θα εξασφαλίσει την 24ώρη λειτουργεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(Κέντρο υγείας Κατασταρίου, Π.Π.Ι Βολιμών, Π.Π.Ι. Παντοκράτορα, Π.Ι. Αγίου Λέοντα, Π.Ι. Μαχαιράδου, Π.Ι. Καλιπάδου, Π.Ι. Αργασίου, Π.Ι. Πλάνου, Ε.Π.Ι Αερολιμένα, Το.Μ.Υ Ζακύνθου (πρώην Ι.Κ.Α.).
•Το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να αποτελεί επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που θα αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού, σε ομάδες πληθυσμού και σε εξατομικεύσεις.
•Αναπροσανατολισμό της διάρθρωσης των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Ιατρείων και των Περιφερειακών Ιατρείων σε τέτοια κατεύθυνση που να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού με όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, με ικανό αριθμό προσλήψεων όλου του απαραίτητου προσωπικού που θα καλύπτει πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.
Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν σε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στις φυσιοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις, να παρέχονται σε όσους τα έχουν ανάγκη δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος και όχι με οικονομικά-λογιστικά κριτήρια».

Ακολουθήστε το imerazante.gr στο Google News[1] για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από τη Ζάκυνθο

References

  1. ^ imerazante.gr στο Google News (news.google.com)

Πηγή:Ημέρα
Κοινοποιήστε το!